Digital Hour 12 juni

Dutch Power Digital Hour: ‘Creëer de wereld, waar jij zelf in wilt wonen’

Dutch Power Digital Hour: ‘Creëer de wereld, waar jij zelf in wilt wonen’

Dutch Power Digital Hour: ‘Creëer de wereld, waar jij zelf in wilt wonen’

Op 12 juni bekeken we samen de presentatie ‘‘Creëer de wereld, waar jij zelf in wilt wonen’ (Essay: De mens is geen plaag) van Cees Buisman | directeur Wetsus, Europees centrum voor duurzame watertechnologie en hoogleraar biologische kringlooptechnologie aan Wageningen Universiteit.

De mens is geen plaag
In ‘De mens is geen plaag’ betoogt Cees Buisman dat er best plaats is voor 10 miljard mensen op aarde, zoals de voorspelling voor het jaar 2100 luidt, als de westerse wereld maar stopt met het focussen op eigen gezondheid en welvaart, en in plaats daarvan serieus aan de slag gaat met het verkrijgen van meer bewustzijn.

Afrekenen met clichés
Cees Buisman presenteerde enkele problemen waarvoor de wereld zich gesteld ziet, voornamelijk het gebrek aan zoet water. Hij rekenende af met clichés en kwam met onverwachte, positieve oplossingen. Overbevolking is niet het probleem, het effect van ons handelen op de rest van de wereld heeft veel meer invloed.

We moeten dus veranderen
Buisman ging dieper in op de vraag hoe dat dan moet. Voor innovaties stelde hij dat iedereen alleen aan die innovaties moet werken die leiden tot een wereld waar hij zelf in wil wonen. ‘Terug naar de natuur’ is niet de oplossing, evenmin als het geloof in de wetenschap of het ontwikkelen van technologieën die tegen de natuur ingaan.

Hebt u dit webinar gemist?
Bekijk hier de uitzending terug en de presentatie