Dutch Power is actief en wij houden u hier graag van op de hoogte.

Impressie Dutch Power Symposium 2016

Impressie Dutch Power Symposium 2016

Spring naar:
Sfeerimpressie
Presentaties en pitches
Videoimpressie
Fotoimpressie

Sfeerimpressie

Hoe haak jij aan bij de duurzame economie?

Are you in or out? Met die vraag opent dagvoorzitter Roland van der Pouw het zesde Dutch Power symposium op 28 januari in Studio A12. Ga bij circulariteit en duurzame energie naar je gevoel, stelt Dutch Power voorzitter Marko Kruithof. “Voor onze kinderen en kleinkinderen dienen we een schone, niet-fossiele wereld achter te laten. Onze bedrijven kunnen daar een grote rol in spelen, maar daar hebben we elkaar voor nodig.”

      Alleen ga je sneller, samen kom je verder. (Chinees spreekwoord)

Mission Statement Fair Infra

Om de intensieve samenwerking op het gebied van energiebesparing en circulaire toepassing van materialen tussen infrabeheerders Alliander, Enexis, ProRail, Stedin, TenneT, KPN en Gasunie Infra te formaliseren, werd tijdens het symposium het Mission Statement Fair Infra getekend. Een feestelijke mijlpaal, waarbij andere bedrijven en organisaties van harte zijn uitgenodigd zich aan te sluiten. Later op de dag hebben o.a. Liandon, Eaton, Socomec en Alfen aangegeven het Mission Statement te ondersteunen. Zij ondertekenden daartoe de doelstellingen om de ecologische impact van onze nationale infrastructuur te minimaliseren en daarbij samen te werken.

Walk the talk.

Natuur, wetenschap en bedrijfsleven

“Economie en natuur gaan zeker hand in hand”, stelt Tjerk Wagenaar, directeur van Milieu & Natuur. “Maar de natuur wacht niet tot wij voldoende vergaderd hebben. Focus op circulariteit, ga naar nieuwe verbanden en doe het samen.” Vanuit de wetenschap laat prof. dr. ir. Miro Zeman zien dat Nederland nog wel een weg te gaan heeft. Zo zijn we nu nog koploper in het gebruik van fossiele brandstoffen. Maar door in een veranderende markt met nieuwe technologie en gebruik van ict kansen te creëren voor duurzame business, is er door de energiesector veel te winnen, en te halen. Bernard Fortuyn, lid van de RvB van Siemens onderstreept dat zorg voor people en planet niet alleen een noodzaak, maar ook een kans is. “Hoe haak ik aan, begint met de vraag: wat kan ik bijdragen? En als je een investering gaat doen, vraag je dan af of het nog een goede investering is als je weet dat CO2-uitstoot zo’n 100 euro per ton gaat kosten.” Peter Lacy, global managing director for Sustainable Services Accenture schetst de mogelijkheden die deze 4e industriële revolutie biedt op het gebied van nieuwe diensten, markten en reputatie. Hij geeft daarbij vijf business models die helpen bij het verminderen van het gebruik van wastefull en harmfull resourches: circulair supply-chain, recovery & recycling, product life-extension, sharing platform en product as a service.

   Omnia clarescunt in luce. (Alles wordt helder in het licht)

Pitches en ambities

Om nieuwe initiatieven een podium te bieden, werd er gepitcht. In snelle presentaties kwam voorbij dat beestjes en oliedrukkabels vrienden zijn (Prysmian); Skeiron demonstratiebedrijven zoekt voor kleine vliegende windturbines; bedrijfsterreinen verduurzamen met Modienet (Cofely); we door Joulz uitgenodigd zijn mee te kijken naar de CO2 footprint van componenten; Alliander groengas aan gaspompen levert en DNV GL energie opslaat in afgedankte batterijen van elektrische voertuigen. Michel Schuurman, sr. programmamanager circulaire economie van MVO Nederland voegt daaraan toe dat sociale innovatie (management, ervaring, organisatie) 75% van de innovatiesuccessen verklaard, slechts 25% komt uit technologische innovatie. En dat een interessante vraag is: als circulaire economie het antwoord is, wat is dan de vraag?

Op het ambitieplein kan in inspiratiesessies kennisgemaakt en kennis gedeeld worden. Naast verschillende klanttypen waar bij innovatie rekening gehouden moet worden, ontstonden creatieve ideeën voor niet meer in gebruik zijnde transformatiestations, onderhandelden stakeholders in een rollenspel fel over 0-op-de-meter woningen, en nog veel meer.

Met een krachtige humoristische wrap-up besloot Karl Raats, veelgevraagd expert op het gebied van zakelijke creativiteit, de dag. Kern van de zaak is twee dingen: De moedigste manier van dromen, is DOEN! En een huh?!-moment geeft de grens aan van jouw blikveld. Je hebt iets nieuws ervaren dat buiten je blikveld lag. Omarm dat, want het bied je de mogelijkheid om verder te komen.

 If you are not afraid of it, you do not understand it. (Amerikaanse generaal)

Quotes

“Zakelijk ga ik de discussie aanwakkeren om bij investeringsbeslissingen de CO2-impact over de hele levensduur van de investering mee te nemen. Privé ga ik kleinschalige duurzame energie initiatieven in mijn eigen omgeving stimuleren.”
Patrick Groenewoud, teamleider en projectmanager hoogspanningsverbinding bij Movares

“Mooi om te horen waar anderen mee bezig zijn. Je kunt het niet alleen. Het zoeken van de samenhang, daar wil ik een rol in  hebben om zo de transitie te versnellen en mogelijk te maken.” Lisette Kaupmann, Stedin.

“Om in een stroomversnelling te raken, moeten plannen concreter worden en een duidelijk einddoel hebben. Van de afspraken in Parijs moet een vertaalslag naar de sector gemaakt worden. Hoe gaat de sector ervoor zorgen zijn kansen te verzilveren?” Bart in ’t Groen, consultant, new energy technologies bij DNVGL

“Ik heb op een groen blaadje geschreven dat we ons mvo-beleid vertelbaar moeten maken. We doen heel veel, maar benoemen dat niet.” Anne Marije Tammenga, productmanager, marketeer bij Eleq

“Circulariteit implementeren, betekent dat je de ideeën die je vandaag opdoet serieus neemt en de volgende stap doet. Volgens mij is dat niet zo moeilijk, gewoon doen!” Jurgen Mutsaers, manager assetmanagement bij Enexis

“Echt energie neutraal, dat heb ik op een groen blaadje geschreven, dat zou ik willen laten groeien. Er is heel veel schijn energie neutraal. Energielabeling is bijvoorbeeld een schijnconstructie. We moeten het mensen makkelijker maken, beter faciliteren.”
Frank Coumans, strategisch assetmanager bij Eneco

“Mijn ambitie is heel simpel: dat we doen wat we zeggen!” Roland van der Pouw, Liandon en vandaag dagvoorzitter

Presentaties en pitches

Presentaties en Pitches kunt u hier vinden

Video Impressie


Foto impressie