Blue Energy – 20 maart

Dutch Power op de afsluitdijk: een Blue Energy success!

Dutch Power op de afsluitdijk: een Blue Energy success!

Midden op de Afsluitdijk in het Kazemattenmuseum verzamelden 50 Dutch Power participanten zich voor de Innovatiesessie over Blue Energy.  Een typisch Hollandse omgeving, mooi weer en voor velen onverwachte innovaties.

De ooit zo strakke Afsluitdijk bedacht door Ingenieur Cornelis Lely houdt zijn strakke karakter ondanks het toevoegen van nieuwe groene “Dutch Power” dimensies zoals;  rijen zonnepanelen, turbines in de sluizen van het IJsselmeer en de Blue Energy Centrale (waar door het bijeenbrengen van zoet en zout water middels membraamtechnologie elektrische energie wordt opgewekt).

Pieter Bergmeijer van Energy Valley schetste ons het genoemde beeld van De Nieuwe Afsluitdijk.  Rik Siebers van Redstack is de uitdaging aangegaan om Blue Energy waar te maken in de praktijk.  Wetsus heeft ons bij de voorgaande Innovatiedag al kennis laten maken met de Blue Water technologie en vandaag zagen we de praktijk tijdens de rondleiding bij het Tidal Testing Center, een Blue Energy proefcentrale van 10kW die binnenkort in gebruik wordt genomen.  Tevens brachten we een bezoek aan het bij Tocardo bij Den Oever waar al 5 jaar een turbine draait van 50kW. Een puur Nederlandse ontwikkeling met internationale belangstelling uit o.a. Nepal.

Wederom een innovatieve sessie met de Afsluitdijk als energieproducent.

Bekijk de presentaties